Glazuren

De verschillen:

Het allerbelangrijkste verschil tussen aardewerk- en steengoedglazuren. Daarover meer op de volgende pagina's: Aardewerk en Steengoed.

Elk glazuur heeft zijn karaktiristieke eigenschappen:

 • Glans

  Een glazuur kan mat of glanzend zijn.

 • kleur

  Een glazuur kan egaal van kleur zijn of kan meerdere kleuren en effecten hebben.

 • Lopend / niet-lopend

  Een glazuur kan zakken tijdens het bakken,

 • Transparant

  Een glazuur kan volledig transparant zijn of volledig dekkend.

 • Structuur

  Een glazuur kan glad zijn, craqueleren of grof aanvoelen.

Icoontjes op de labels met betrekking tot het glazuur in vloeibare vorm.

 • Niet giftig

  Deze termen staan op de meeste van de vloeibare glazuuretiketten. Deze verklaring laat je weten dat het product een toxicologisch onderzoek heeft doorstaan en geen acute of chronische schade aan het menselijk lichaam zal veroorzaken.

 • AP- zegel

  Het AP-zegel (Approved Product) geeft aan dat kunstmaterialen in een toxicologische evaluatie door een medisch expert zijn gecertificeerd om geen materialen in voldoende hoeveelheden te bevatten om giftig of schadelijk te zijn voor mensen, inclusief kinderen, of om acute of chronische gezondheidsproblemen te veroorzaken. Dergelijke producten zijn gecertificeerd door ACMI om te worden geëtiketteerd in overeenstemming met de norm voor chronische gevarenetikettering, ASTM D 4236, en de Amerikaanse Labelling of Hazardous Art Materials Act (LHAMA).

 • CL-zegel

  Het CL-zegel (Cautionary Labelling) identificeert producten die zijn gecertificeerd om correct te worden geëtiketteerd in een programma van toxicologische evaluatie door een medisch expert voor bekende gezondheidsrisico's en met informatie over het veilige en juiste gebruik van deze materialen. CL-producten zijn NIET geschikt voor kinderen van 12 jaar en jonger.

Icoontjes op de labels met betrekking tot het afgewerkt glazuur.

 • Foodsafe

  "Food Safe" verwijst naar het glazuur in zijn uiteindelijke, gebakken staat. "Food Safe" is een verordening en wordt gedefinieerd door de Compliance Policy Guide, die wordt onderhouden door de FDA en alleen van toepassing is op het vrijkomen van lood en cadmium. Als een product een voedselveilige aanduiding heeft, heeft Mayco tests uitgevoerd op het individuele glazuur (of een vergelijkbare formulering), dat voldoet aan de normen voor voedselveiligheid bij gebruik volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Producenten van afgewerkte artikelen dragen de verantwoordelijkheid voor het voedselveilig testen van hun waren die in de handel worden verkocht.

 • Dinnerware safe

  "Dinnerware Safe" geeft aan dat het gebakken glazuuroppervlak voldoet aan de FDA-normen voor voedselveiligheid, dat het gebakken oppervlak vrij is van oppervlaktetextuur die mogelijk bacteriën kan vasthouden, en dat het gebakken oppervlak chemisch duurzaam is.

 • not dinnerware safe

  "Niet geschikt voor serviesgoed vanwege oppervlakte-eigenschappen" is een term die we gebruiken om situaties te beschrijven waarin het misschien niet wenselijk is om een bepaald glazuur voor serviezen te gebruiken, ook al heeft het het voedselveiligheidstestproces doorstaan. Veel hiervan valt onder gezond verstand of bruikbaarheid.

 • Geschikt voor voeding indien er een glazuur over gezet wordt.

  Glazuren die zijn geïdentificeerd met deze versie van het Serviesgoed Veilig-pictogram zijn veilig voor gebruik op serviesgoed nadat een helder glazuur of een ander serviesgoedveilig glazuur is aangebracht en gebakken. Dit geldt voor alle onderglazuren.

 • Duurzaamheid

  Sommige glazuren, ongeacht de oppervlaktetextuur of porositeit van het onderliggende kleilichaam, worden aangemerkt als niet geschikt voor serviezen, aangezien het gebakken glazuuroppervlak niet duurzaam is en kan worden aangetast door contact met voedsel of vloeistoffen. Hoewel het misschien niet schadelijk is, is het zeker niet wenselijk. Een voorbeeld is Stoneware SW405 Light Magma of SG202 White Cobblestone.

Aandacht!

Het uiteindelijke product is het resultaat van de combinatie: klei, glazuur of glazuren, applicatie en het bakproces. Daarom kan Mayco niet garanderen dat het eindproduct 100% voedselveilig is. In de USA zijn producenten die keramiek maken dat verkocht wordt als serviesgoed, verplicht om testresultaten af te leveren aan hun klant.

Safety Data Sheets (SDS) : alle SDS veiligheidsnota's voor de Mayco glazuren zijn beschikbaar op www.maycocolors.com

Kwaliteit

De kwaliteit van een afgewerkt product is grotendeels een persoonlijke opvatting.

Kwaliteit heeft verschillende criteria: afwerking, kleurbestendig, stootvast, vaatwasser-bestendig, gebruiksvriendelijk,geschikt voor microgolf, stevigheid, kleur, tastgevoel,...

Een afgewerkt product kan moeilijk aan alle normen voldoen. Zeker met het grote aanbod aan keramische producten en afwerkingen. Een product leveren met hoge kwaliteit kan men bekomen door te testen en te ervaren.

Soms moet je keuzes maken wat voor jou het belangrijkste is.