Glazuren overlappen

Overlappen

Verschillende glazuren overlappen, over elkaar zetten, combineren,...hoe je het ook wil noemen, komt allemaal op hetzelfde neer: je zet twee of meer glazuren over elkaar, zonder de glazuren tussendoor te bakken!

De Engelse termen hiervoor zijn glaze layering en glaze combinations.

Op deze pagina leg ik uit wat er gebeurt bij de verschillende combinaties op grotere oppervlaktes. Kleine oppervlaktes, noem ik eerder een motief, wordt besproken op pagina "Motieven". De combinaties zijn ook beperkt tot glazuren; Fundamentals, Designer Liner, EZ-STrokes en Speciale glazuren behoren niet in deze pagina.

Deze combinaties worden besproken (scroll naar beneden of klik op een combinatie):

Stroke & Coat met Stroke & Coat

Deze glazuren kun je vergelijken met verf, verf die pas dekkend is bij drie lagen.

Als je kleuren over elkaar zet, zullen tijdens het bakken de kleuren niet mengen. Het aantal lagen van de bovenste kleur die gezet is bepaalt het resultaat.

Donkere kleur over lichtere kleur: Bij één laag van de donkere kleur, zal de lichte kleur nog doorschemeren maar bij elke extra laag zal de lichte kleur minder zichtbaar zijn. Drie lagen van een donkere kleur, blokt de lichte kleur helemaal af. Met maar één laag van een donkere kleur, zie je vaak de richting van de penseelstreken!

Lichtere kleur over donkere kleur: het is wel logisch dat het iets moeilijker gaat maar toch zal ook hier drie lagen lichte kleur de donkere ondergrond bedekken. Met uitzondering van een aantal kleuren die altijd transparant blijven : SC-006 Sunkissed, SC-070 Pink-A-Dot en SC-085 Orchid.

Twee kleuren Stroke & Coat overlappen heeft eigenlijk alleen maar zin voor een motief of tekening.

Opgelet!

Dit geldt enkel wanneer je Stroke & Coat gebruikt bij lage temperatuur, 1000° - 1100°C. Op hoge temperatuur (<1180° C) worden een aantal kleuren transparant of zelfs kleurloos met als gevolg dat het een heel andere uitkomst heeft. Het overlappen van transparante glazuren is alsof je twee gekleurde glasplaten over elkaar legt.

Stroke & Coat met Speckled Stroke & Coat

Twintig kleuren van de Stroke & Coat bestaan ook in een gespikkelde versie: de Speckled Stroke & Coat.

SP-201 Speckled Pink-A-Boo is de gespikkelde versie van SC-001 Pink-A-Boo; SP-206 Speckled Sunkissed is de gespikkelde versie van SC-006 Sunkissed, etc...

Wanneer je bijvoorbeeld 2 lagen SP-201 onder 1 laag SC-001 zet, glazuren met dezelfde basiskleur, heeft het resultaat minder spikkels dan wanneer je drie lagen SP-201 zou zetten. 1 laag SP-201 en twee lagen SC-001 heeft dan nog minder spikkels. De volgorde maakt niets uit!

Overlappingen van Speckled Stroke & Coat en de gewone Stroke & Coat waarbij de kleur verschillend is, reageren precies hetzelfde als beschreven in " Stroke & Coat met Stroke & Coat"

Stroke & coat met Foundations

Foundation Opaque over Foundation Opaque, Stroke & Coat over Foundation, ... eender welke volgorde je ook kiest, het kan. Het resultaat wat de kleur betreft komt op hetzelfde neer als beschreven bij " Stroke & Coat met Stroke & Coat".

Foundation Opaque zijn iets minder gepigmenteerd met als gevolg dat ze iets minder dekkend zijn. Op een lichte ondergrond is het verschil nauwelijks te zien. Op een donkere ondergrond zijn misschien 4 lagen nodig om de ondergrond te bedekken.

Foundation Opaque zijn iets meer lopend, al is het verschil met de Stroke & Coat nihil. Dit is daaraan te merken dat de Foundations iets gladder smelten dan de Stroke & Coat, juist daarom zijn Foundations geschikt voor grotere oppervlaktes. Daarbij zijn ze ook nog eens budgetvriendelijker.

Twee kleuren Stroke & Coat / Foundation Opaque overlappen heeft eigenlijn alleen maar zin voor een motief of tekening.

Foundation Sheer over een Stroke & Coat of Foundation Opaque zetten, kan wel zinvol zijn, De kleur die je eerst zet zal veranderen door de kleur van de Sheer. Beeld je in: leg een blauw doorschijnend glas over een gele kleur, het geel zal een groene schijn krijgen.

Opgelet!

Dit geldt enkel wanneer je Foundations gebruikt bij lage temperatuur, 1000° - 1100°C. Op hoge temperatuur (<1180° C) worden een aantal kleuren transparant of zelfs kleurloos met als gevolg dat het een heel andere uitkomst heeft. Het overlappen van transparante glazuren is alsof je twee gekleurde glasplaten over elkaar legt. Foundations gaan ten opzichte van Stroke & Coat op hoge temperaturen iets meer bewegen tijdens het bakken, strakke lijnen vervagen.

Stroke & Coat/ Foundations met Jungle Gems

Kleuren van deze twee reeksen overlappen is heel interessant.

Stel je vindt de kristallen van CG-750 Noel mooi, maar in plaats van een wit basisglazuur wil je blauw. Dan is het mogelijk om eerst CG-750 Noel op het werkstuk te zetten, en dan een blauw Stroke & Coat of Foudation Opaque. De witte basis wordt geblokt door het blauw van de Stroke & Coat en de kristallen komen door het kleur. Twee lagen van elke kleur is aan te raden.

Eender welke kleur over de Jungle Gem gezet wordt, de kristallen blijven erdoor komen. Het enige waar je rekening mee moet houden is de basiskleur van de Jungle Gem en de kleur die je erover zet. Is de basiskleur van de Jungle Gem lichter dan de kleur die je erover zet, zijn twee lagen van de bovenste laag voldoende. Is de basiskleur van de Jungle Gem donkerder, is het nodig om drie lagen erover te zetten.

Jungle Gems hebben een dekkend of gekleurd-transparant basisglazuur. Als er een dekkend glazuurover de Jungle Gem gezet wordt, is het niet belangrijk of de basiskleur dekkend of transparant is. Enkel bij Jungle Gems met een transparant basisglazuur kun je de volgorde veranderen: eerst een kleur en dan pas de Jungle Gem. Wat het verschil uitmaakt? Bijvoorbeeld CG-795 Yadro heeft als basiskleur beige-transparant. Met twee lagen groene Stroke & Coat eronder, lijkt het resultaat meer glasachtig dan wanneer je het groen erover zet, een klein verschil, maar toch zichtbaar.

Jammer genoeg staat niet op het potje vermeld of de basiskleur dekkend is of niet. Dit zijn de kleuren die dekkend zijn: CG-718 Blue Caprice, CG-722 Seawind, CG-750 Noel, CG-753 Sassy Orange, CG-756 Firecracker, CG-779 Black Opal, CG-795 Royal Fantasy, CG-786 Obsidian, CG-788 Dutch Enamelware, CG-798 Black Isis, CG-970 Masquerade, CG-973 Alligator, CG-977 Ink Spots, CG-984 Ladybug, CG-990 Starry Night, CG-991 Mountain Moss, CG-994 Field and Flowers, S-2701 Peacock Eyes, S-2716 Celestial Blue, S-2726 Cheetah, S-2727 Poppy Fields en S-2731 Kaboom.

Craquelé: Jungle Gems krijgen vaak barstjes, craquelé, in het glazuur na het bakken door de spanning tussen de glazuur en de glaskristallen. Dat probleem kan verholpen worden door een overlapping van Jungle Gems met Foundations of Stroke & Coat.

Gebarsten werkstuk: Het komt vaak voor dat als de binnenkant van een werkstuk geglazuurd wordt met Stroke & Coat of Foundation en de buitenkant met een Jungle Gem, het werkstuk barst na het bakken. De reden hiervoor is omdat de glazuur aan de buitenkant meer spanning heeft dan de glazuur aan de binnenkant waardoor het stresspunt op de rand is met als gevolg dat het werkstuk breekt. De oplossing is om de scheidingslijn van de verschillende glazuren niet op de rand te zetten maar iets verder aan de buiten of binnenkant. Het stresspunt ligt dan niet meer op de rand maar wordt iets lager verlegd.

Opgelet!

Dit geldt enkel bij lage temperatuur, 1000° - 1100°C. Op hoge temperatuur (<1180° C) veranderen de Jungle Gems vaak van kleur en zijn ze meer lopend.

Overlappingen met Elements

Dit is een moeilijke, hier kan er geen duidelijke lijn getrokken worden. De samenstelling van de Elements onderling is zodanig verscheiden en leiden zo naar uiteenlopende eigenschappen.

De grondstoffen in de Elements kunnen zowel de kleur als de eigenschappen van het glazuur waarmee je overlapt beïnvloeden.

De konijntjes hiernaast op de foto, zijn combinaties van 3 verschillende kleuren Elements met een Jungle Gem CG-998 Pink Pixie. Pink Pixie werd over de Element gezet omdat het een transparant basisglazuur heeft. Het resultaat zal anders zijn indien je de volgorde verwisselt.

De andere foto toont een groot vierkant bord. Eerst werden twee lagen FN-009 gezet en daarna overlappingen met verschillende Elements, elk twee lagen.

Durf combinaties uit te proberen. Maak notities en foto's.

Opgelet!

Dit geldt enkel wanneer je Elements gebruikt bij lage temperatuur, 1000° - 1100°C. Op hoge temperatuur (<1180° C) wijken de eigenschappen per kleur sterk; veel kleuren veranderen en veel van de Elements zijn sterk lopend op hoge temperatuur.

konijntjes

Overlapping van Elements met Jungle Gem, zie voorbeelden aardewerk.

Elements over foundation

Verschillend kleuren Elements over twee lagen FN-009 Black

Overlappen van Stoneware (1180°-1260°C)

Met meer dan 100 kleuren Stoneware is het Mayco assortiment al groot. Gezien dat je nieuwe kleuren kunt creëren door glazuren te overlappen maakt het aantal oneindig.

De samenstelling van de verschillende steengoedglazuren is zeer verscheiden, dat heeft tot gevolg dat het overlappen van twee glazuren een reactie kan veroorzaken zodat de kleur heel anders uitpakt dan dat je zou verwachten.

Glaze layering, het overlappen van steengoed-glazuren is erg populair. Facebook, Instagram en konsoorten staan er vol van. Deze social posts kunnen inspirerend zijn maar vaak moeilijk na te bootsen. De klei, het aantal lagen, de volgorde en de baktemperatuur spelen allemaal een rol.

Vandaar dat ik jullie een goede raad wil geven: staar je niet blind op werken van anderen. Kies zelf een aantal kleuren die je mooi vind en ga daarmee aan de slag. Zelf testen en ontdekken is deel van het leerproces.

Resultaten lijken niet altijd logisch:

 • Twee glanzende glazuren kunnen een mat resultaat geven. Twee matte glazuren kunnen glanzend worden, etc...

 • Soms maakt de volgorde een verschil, soms niet.

 • Soms lijkt het resultaat op een mengeling van de twee kleuren, soms is één van de kleuren overheersend.

 • Kleuren die naast elkaar niet zouden passen, kunnen over elkaar gezet schitterend zijn.

 • Niet-lopende glazuren kunnen in combinatie met andere glazuren lopend zijn. SW-106 Alabaster is zo'n glazuur.

Ontdek de "Glaze combinations" op de Mayco site,

klik op onderstaande button.

 • 105 over 119

 • 105 over 131

 • 110 over252

 • 115 ovze 194

 • 119 over 166

 • 119 over 171

 • 119 over 401

 • 131 over 119

 • 141 over 252

 • 146 over 252

 • 164 over 119

 • 191 over194

 • 2022_Celebration_Wine_bucket_necklace_William_Pulse-scaled

 • 204 over 252

 • 3-SW-UG_update-600x600

S-304 stoneware en Stroke & Coat

S-304 stoneware en Stroke & Coat

Stroke & Coat/Foundation met Stoneware.

De sterke kleuren van Stroke & Coat en Foundation Opaque laten zich goed combineren met de Stoneware. Met sterke kleuren worden die kleuren bedoeld die niet transparant of vaag worden op hoge temperatuur.

Stroke & Coat of Foundation Opaque onder een Stoneware heeft enkel zin als de Stoneware transparant is. Het lijkt dan of de klei een andere kleur heeft.

In omgekeerde volgorde zie je meer van de Stroke & Coat of Foundation. Soms breekt de Stoneware glazuur door de kleur in een gevlekt patroon. De ene glazuur iets meer dan de andere, afhankelijk van hoeveel de Stoneware beweegt tijdens het stoken. De vorm van het werkstuk kan hierbij een rol spelen.

Stoneware Gloss met Stoneware

Stoneware Gloss zijn sterk gepigmenteerde glazuren die heel stabiel zijn, speciaal voor hoge temperatuur. Ze zijn de " Stroke & Coat" voor hoog-bak. Ze hebben dezelfde eigenschappen dan de Stroke & Coat op lage temperatuur.

Bijvoorbeeld SC-006 Sunkissed, een geel glazuur. Intens van kleur op lage temperatuur maar vaal en heel transparant op hoge temperatuur. SC-006 zou geen goede keuze zijn om te combineren met een Stoneware.

SW-502 Yellow Gloss is zo sterk van kleur dat het een onderliggend glazuur kan bedekken. Zie foto hiernaast. Dit resultaat zou je niet kunnen bekomen met SC-006 Sunkissed.

Glazuren overlappen met transparante glazuren

Kleurloos-transparant wel te verstaan.

Lage temperatuur

Een glanzend transparant glazuur mag altijd over een laag-bakglazuur gezet worden. Het is echter niet altijd zinvol. Een glanzend glazuur, die pas glanzend is als er voldoende lagen gezet worden, heeft geen transparant glazuur nodig. Wanneer er te weinig lagen van een glanzend glazuur gezet worden, zal deze wel meer glans krijgen met een transparant glazuur erover, maar is de kleur meestal niet vol, misschien zie je zelfs de richting van de penseelstreken.

Een mat glazuur zal glanzend worden met een glanzend transparant glazuur erover. Heeft het dan zin dat je een mat glazuur gekozen hebt?

Glanzende glazuren overheersen, het heeft dus ook weinig zin om een mat transparant glazuur erover te zetten.

Hoge temperatuur

Een mat transparant glazuur kan een onderliggend glanzend glazuur zelden mat maken. Glans overheerst praktisch altijd!

Een glanzend transparant glazuur kan een mat glazuur wel glanzend maken, maar tegenlijktijd ook van kleur veranderen.

Net zoals bij de lage temperatuur, heeft het weinig zin om een glanzend transparant glazuur te zetten over een glanzend glazuur.