Glazuren mengen

Het effectief mengen van glazuren voor je ze aanbrengt is mogelijk, rekening houdend met de eigenschappen van de glazuur. Zolang de glazuren uit een reeks dezelfde eigenschap hebben en enkel van kleur variëren, kunnen ze principe gemengd worden om nieuwe kleuren te creëren.

Vanaf het moment dat ze van eigenschap en of samenstelling verscheiden, is de uitkomst van een mengeling onvoorspelbaar. Vooral het resultaat van mengelingen van Elements of Stoneware is niet altijd logisch . Leuk voor diegene die graag experimenteren.

Enkele mengelingen uit verschillende reeksen uitgelicht:

  • Stroke & Coat- Speckled Stroke & Coat - Foundation Opaque

  • Foundation sheer

  • Foundation Matte

  • Fundamentals

  • Jungle Gems

Stroke & Coat - Speckled Stroke & Coat - Foundation Opaque

Mits deze reeksen weinig verschillen van eigenschap, mogen ze allemaal onder elkaar gemengd worden. De kleuren laten zich mengen volgens de kleurencirkel. Handig als de kleur die je zoekt niet in het assortiment zit, of je beschikt niet over alle kleuren. Rekening houden met de mengverhouding, maakt het mogelijk om eenzelfde mengeling te maken. Zorg dat er voldoende gemengd wordt voor de nodige oppervlakte. Eén klein haakje: welke kleur het precies zal zijn, zie je pas na het bakken, tenzij er een test vooraf gaat.

Het feit dat deze kleuren eenvoudig te mengen zijn, vergemakkelijkt het schilderen van tekeningen en motieven.

Foundation Sheer

Onderling perfect mengbaar.

Een mengeling van Stroke & Coat, Speckled Stroke & Coat of Foundation Opaque MET S-2101 Crystal Clear (een transparant glazuur) wordt als een Foundation Sheer. Met een verhouding van 80 tot 50 % S-2101. Des te meer S-2101, des te zachter de kleur en des te transparanter.

S-2101 Crystal clear brushing foto

S-2101 Crystal clear brushing foto

Foundation Matte

Onderling perfect mengbaar.

Met slechts drie kleuren in het assortiment, is er weinig keuze. Meng je de kleuren met bijvoorbeeld een Stroke & Coat, zal de glazuur meer glans krijgen. Kleurpigmenten onder de witte Foundation Matte (FN-301) roeren, zal als uiteindelijk meer zachte kleuren, pastelkleuren, geven.

Om een transparante look te creëren kun je C-300 Clear Matte eronder mengen.

C-300 Clear Matte mengen met kleurpigmenten kunnen een transparant tot dekkend resultaat geven, afhankelijk van de mengverhouding.

C-300 Matte Transparent Brushing foto

C-300 Matte Transparent Brushing foto

Fundamentals

Dit zijn onderglazuren en zijn onderling perfect mengbaar volgens de kleurencirkel.

Handig als de kleur die je zoekt niet in het assortiment zit, of je beschikt niet over alle kleuren. Rekening houden met de mengverhouding, maakt het mogelijk om eenzelfde mengeling te maken. Zorg dat er voldoende gemengd wordt voor de nodige oppervlakte. Eén klein haakje: welke kleur het precies zal zijn, zie je pas na het bakken, tenzij er een test vooraf gaat.

Het feit dat deze kleuren eenvoudig te mengen zijn, vergemakkelijkt het schilderen van tekeningen en motieven.

Onderglazuren worden eerder met slip gemengd dan met glazuren.

Jungle Gems

Jungle Gems kunnen onderling gemengd worden, aangezien de basisglazuur van een Jungle Gem een Foundations Opaque of Foundations Sheer is. De basiskleur verandert zoals de mengelingen van de twee varianten. De kristallen van beide Jungle Gems blijven uiteraard onveranderd.