Foundations 1000°

Foundations zijn geschikt voor grotere oppervlaktes : snel drogend en voordelig.

Drie soorten Foundations: Foundations Opaque, Foundations Sheers en Foundations Matte.

Deze pagina toont Foundations op aardewerk , gebakken op 1000°C.

Wil je meer weten over Foundations op steengoed met een stookbereik van 1180° - 1220° C, ga naar pagina " Foundations 1220°" ( nog niet verwerkt)

Inhoud: 118 ml, 473ml ( * ook in 3,785L)

 • Foundations_logo_color
 • Dinnerware safe
 • food-safe-big
 • Mengbaar

  De kleuren zijn onderling mengbaar volgens de kleurencirkel.

 • Grote oppervlakte

  De budgetvriendelijke Foundations zijn geschikt voor grote oppervlaktes. De glazuren smelten mooi glad uit.

 • 't verschil met Stroke & Coat

  Het is niet groot, maar toch

 • Veelzijdig

  Niet alleen maar geschikt voor grote oppervlaktes.

 • Veiligheid

  Hoe veilig zijn Foundations?

 • Op hoge temperatuur

  Wat kun je verwachten van de Foundations op hoge temperauur?

Foundation Opaque

Foundation Opaque zijn glanzend en dekkend bij 3 lagen. Deze glazuren zullen noch van kleur, noch van eigenschappen veranderen binnen het bereik van 1000°-1100°C.

Foundation Sheer

Foundation Sheer zijn gekleurd-transparante, glanzende glazuren. Deze glazuren zullen noch van kleur, noch van eigenschappen veranderen binnen het bereik van 1000°-1100°C.

Door hun transparant effect hebben deze glazuren een "glasachtig " resultaat.

Foundation Matte

Foundation Matte zijn dekkende, matte glazuren. Boven de 1060°C zullen deze glazuren meer glanzen.

Het assortiment Foundation matte:

Mengbaar

De kleuren van de Foundations zijn onderling mengbaar volgens de kleurencirkel. Met de primaire kleuren kun je alle mogelijke tinten creëren.

Tijdens het schilderen van een motief, meng ik vaak de kleuren. Voornamelijk om mooie overgangen te maken.

Voor een "eigen" kleur te maken voor grotere oppervlaktes, is het aan te raden om de juiste verhouding te noteren. Moest je te kort komen, kun je weer nieuwe kleur aanmaken.

kleurmengeling 2

kleurmengeling 2

Grote oppervlakte

Foundations zijn budgetvriendelijke en voornamelijk geschikt voor grotere oppervlaktes. Het product is smeuïg en daarom gemakkelijk aan te brengen, bij voorkeur met een zachte waaierpenseel. Het product droogt snel, verschillende lagen kunnen vrij rap over elkaar gezet worden.

Foundations smelten mooi glad uit tijdens het bakken, zonder te lopen!

Verschil Stroke & Coat

Het verschil tussen Foundation Opaque en Stroke & Coat ligt in de pigmentatie en stabiliteit.

--> Stroke & Coat zijn sterker gepigmenteerd waardoor de kleuren intenser zijn dan de Foundation Opaque. Dit verschil is het duidelijkst wanneer je ze gaat overlappen.

--> Stroke & Coat zijn stabieler, minder lopend dan de Foundation Opaque. Dit verschil is echter enkel te merken op hoge temperatuur, niet bij temperaturen tussen 1000° en 1100°C.

--> Foundations smelten gladder uit dan Stroke & Coat. Soms zie je penseelstreken in het oppervlak van een afgebakken Stroke & Coat, niet te verwarren met penseelstreken in het kleur wanneer de kleur niet dik genoeg gezet is om een egale kleur te bekomen.

Foundation Sheer zijn sowieso verschillend met de Stroke & Coat omdat de Sheers transparant zijn bij 3 lagen en de Stroke & Coat dekkend.

Foundation Matte zijn sowieso verschillend met de Stroke & Coat omdat de Matte mat zijn bij 3 lagen en de Stroke & Coat glanzend.

Op ongebakken klei

Foundations kunnen rechtstreeks op ongebakken klei gezet worden, nat of droog.

Sommigen kiezen daarvoor omdat ze een bakbeurt over willen slaan. In het Engels noemt men dit Single-Fire.

Dit lijkt op het eerste zicht een goede keuze maar let op:

1. Breekbaar

Het werkstuk is erg breekbaak als het nog niet gebakken is. Het " beschilderen " is dan een risico.

2. Opname

Een ongebakken scherf neemt de glazuur anders op dan een gebakken scherf. Zorg ervoor dat de glazuur goed vloeibaar is en niet te dik. Ik raad aan de glazuur met water te verdunnen. Het glazuur moet moeiteloos smeren, zonder dat er bubbeltjes ontstaan. Een verdund glazuur moet meerdere lagen gezet worden om dezelfde dikte te krijgen ten opzichte van niet verdunde glazuur.

3. Bakcurve

Mits de scherf nog niet gebakken is, mag de bakcurve voor de eerste 600° niet te snel gaan zoals bij de biscuit-bak. Het komt erop neer dat de eindtemperatuur van een biscuitbak eventueel aangepast moet worden.

4. Glazuurfouten

Single-Firing vergroot de kans op glazuurfouten, meestal naaldenprikjes of blaasjes. Dat is een reactie van gassen die uit de klei komen tijdens het stoken. Gassen die normaal gezien al uit gestookt zijn tijdens de biscuit-bak. Delen ongeglazuurd laten verhelpt het probleem.

5. Risico

Dan is er nog het risico voor in de oven: als het werkstuk springt in de oven vanwege een luchtbel of als het werkstuk niet droog genoeg is, plakken de gebroken stukken aan ovenplaten, andere werkstukken, .... Het is om deze reden dat wij bij CreaKor dit risico niet nemen!

Veelzijdig

Niet alleen voor grote oppervlaktes, maar ook voor talrijke technieken zijn de Foundations geschikt. Mits de drie soorten Foundation verschillende eigenschappen hebben, geldt het volgende:

Foundation Opaque

Omdat ze dekkend zijn, zoals de Stroke & Coat, kunnen ze voor dezelfde technieken gebruikt worden. In sommige gevallen zal de kleur iets minder sterk zijn.

Foundations Sheer

Omdat deze kleuren transparant zijn, kunnen ze niet gebruikt worden voor alle technieken. Bij technieken waar je maar 1 laag zet, zullen de kleuren niet intens genoeg zijn om te manifesteren; technieken zoals tekeningen, silkscreens, en dergelijke.

Foundation Matte

Deze glazuren zijn mooi als basis met een motief of tekening erover met Stroke & Coat of Foundation Opaque, het geeft een mooi contrast tussen mat en glanzend. Zelden wordt dit product voor andere technieken gebruikt.

Veiligheid

Foundations hebben het AP label, dit wil zeggen dat de glazuur in zijn vloeibare vorm niet schadelijk is en gebruikt kan worden door mensen van alle leeftijden.

Foodsafe en Dinnerware safe verwijst naar het glazuur in zijn uiteindelijke staat, lees meer op pagina " info".

Omdat deze pagina draait over Foundations op aardewerk, wil ik nog even mijn mening uiten over het product:

Gebruik je Foundations op serviesgoed, is het naar mijn mening altijd geschikt voor droge voeding: chips, nootjes, ...

Voor " natte " voeding is het belangrijk dat er geen craquelé in het glazuur is. Door barstjes in het glazuur kunnen vloeistoffen in de scherf dringen. Niet alleen optisch lelijk maar ook niet hygiënisch.

Craquelé kan enkel voorkomen worden als de klei en de glazuur dezelfde krimpcoëfficiënt hebben. Dit is het geval bij het aanbod van Mayco biscuit.

 • food-safe-big
 • Dinnerware safe